Пон - Пет: 9:00 - 18:00 098 884 4649 Стара Загора, ул. Хан Аспарух (вход от Казанлък) AutoX във Facebook

Как да поддържаме сами нашият кожен салон?

Част 1

 Проверете седалките имат перфорирани участъци. Ако е така, внимавайте да не попаднете вода, почистващ препарат или балсам в дупките.
Консултирайте се с ръководството за Вашия автомобил, преди да почистите или нанесете каквито и да било продукти. Трябва да има конкретни инструкции как правилно да се грижите за кожената тапицерия и елементи, както и какви продукти е добре да избягвате.

Използвайте прахосмукачка с приспособление за мокър или сух вакуум, за да премахнете всички големи частици мръсотия. Бъдете много внимателни, за да не надраскате кожата. Можете също така и да използвате въздушен компресор, за да премахнете мръсотията между пукнатините на седалката.

Отстранете повърхностните замърсявания - ако седалките Ви са сериозно замърсени, ще  видите задебелен слой върху кожата. Въпреки това, дори и по привидно чистите седалки ще има мръсотия, която се е натрупала с времето. Напръскайте микрофибърна кърпа с препарат за почистване на кожени седалки и го приложете.

Използвайте четка с мек косъм за дълбоко почистване на кожата. Напръскайте почистващия препарат директно върху седалките си и използвайте четката, за да зачистите нежно кожата. Това ще изведе мръсотията ѝ на повърхността. Ако имате кожени седалки с перфорация, избягвайте пръскането на директно върху тях. Вместо това напръскайте препарата върху четката и след това приложете върху седалката. Избършете със суха микрофибърна кърпа.

Избършете чистите седалки. Използвайте чиста и суха микрофибърна кърпа, за да избършете почистващия препарат, който сте почистили в кожата.

Редовно почиствайте седалките си - въпреки, че трябва да ги почиствате ежемесечно, опитайте се да правите и дълбоко почистване 3-4 пъти годишно. Ако имате по-светъл кожен салон, вероятно ще искате да извършвате това още по-често, за да премахнете наптрупващите се зацапвания.

Част 2

Изберете висококачествен балсам за кожа на водна основа и с неутрално pH. Важно е да не съдържа петролни дестилати, силикони или восъци. Целта на балсама е да попълни естествените масла в кожата, така че изберете такъв с висококачествени съставки. За разлика от тях по-евтините кожни балсами могат да попият в кожата и да създадат мазно покритие.

Извършете

Направете пробен точков тест. Изберете незабележима зона и нанесете малко количество балсам. Втрийте го внимателно с помощта на микрофибърна кърпа или гъба. Уверете се, че избраното почистващо средство не поврежда или обезцветява Вашия кожен салон.

Нанесете балсама върху седалките като използвате микрофибърна кърпа или гъба, за да го масажирате и втриете в кожата. Избягвайте да прилагате голямо количество от него, защото това ще направи повърхността мазна или гладка. Ако се съмнявате в използваното количество, вземете чиста суха микрофибърна кърпа и леко забършете седалките, за да попиете излишния балсам. Не забравяйте да следвате указанията посочени върху опаковката на продукта.

Паркирайте колата си на сянка или в гаража си за една нощ. Дайте на балсамът известно време извън слънцето, за да има шанс да попие без „бомбардировките“ на UV светлина.

След като балсамът е престоял известно време върху кожата, вземете чиста суха микрофибърна кърпа и полирайте седалките. Използвайте кръгови движения и избършете излишния остатъчен продукт.