Пон - Пет: 9:00 - 18:00 098 884 4649 Стара Загора, ул. Хан Аспарух (вход от Казанлък) AutoX във Facebook

7 златни съвета за покупка на употребяван автомобил

AutoX Ви споделя няколко трика, с които да се предпазите от нелоялните действия на някои недобросъвестни търговци.

Автомобил, който не може да бъде проверен в сервиз, не се купува
„Нямаме време да дойдем с Вас в сервиза, имаме пълен двор с коли за продаване!“, „Няма кой да се занимава...!“... По подобен начин звучат някои заучени фрази на продавачите, които се страхуват от преглед на автомобил в сервиз. Разбира се, понякога много дефекти могат да бъдат разпознати и с мобилна диагностика, след като повикате специалист с лаптоп на място, но обстойната проверка на подемник също е важна

Автомобил, който не може да бъде изпробван в движение, не се купува
Естествено, при автомобила някои дефекти могат да бъдат разпознати само след по-продължителен период на експлоатация. При колата има няколко неща, които задължително трябва да проверите преди покупката: дали поддържа безпроблемно правата посока, дали скоростната кутия превключва нормално, дали двигателят работи нормално и т.н.

Уговорете срещата си с търговеца колкото се може по-късно преди идването Ви 
Tака търговецът ще разполага с минимално време да загрее двигателя например, ако има проблеми със студения старт.

Не вярвайте, че проблемът е дребен
„Трябва само да заредите фреон“, „Лампата за двигателя свети заради грешка, която само трябва да се изчисти“, „Това се прави за 50 лева“… Ако чуете подобни шикалкавения, просто задайте на търговеца въпроса - „След като е толкова евтино, защо не го оправихте Вие?“. Защото обикновено хората по автокъщите отстраняват дребните дефекти, които могат да уплашат клиента. А по-скъпите се оставят на тях.

Не се поддавайте на психологически натиск
Въпреки че повечето автомобили по автокъщите струват в пъти по-малко от стойността си като нови, за болшинството българи покупката на кола, било то и 15-годишна, си остава сериозна инвестиция. Именно поради тази причина с нея не бива да се избързва. Затова ако не сте сигурни в избора си - изчакайте. Нищо, че търговецът Ви пришпорва и Ви говори, че много хора били звъняли по телефона и щели да идват на оглед. Според градските легенди някои търговци дори са готови да организират 1-2 „актьора“, които да се появят изневиделица и да предлагат по-високи суми само и само да не изпуснат „хубавата“ кола.

Проучете кои са най-скъпите ремонти за модела
При избора на конкретен модел задължително се ориентирайте за цените на най-скъпите ремонти, които биха могли да изникнат и помислете дали сте способни да ги покриете, за да не се налага да Ви изкарват с линейка при получаване на фактурата от сервиза :) Естествено, не е задължително всеки скъп за поправка агрегат (напр. скоростна кутия, турбокомпресор и т.н.) задължително да дефектира, но въпреки това имайте едно на ум и внимавайте да не се наложи да платите за автомобила двойно в хода на експлоатация. Понякога монетата има и обратна страна – автомобили с добре познат за модела дефект (напр. ангренажната верига при TSI-двигателите на VW) биват закупени от търговеца счупени и после се ремонтират с негови средства у нас, защото репаратурата в Западна Европа би била значително по-скъпа. Подобен е и казусът с много козметични каросерийни дефекти, чието отстраняване в България може да излезе значително по-малко, отколкото в Швейцария например. Именно така могат да бъдат аргументирани разликите в цените на един и същи модел у нас и в чужбина.

Внимавайте с екзотиките
Понякога редки за нашите географски ширини модели могат да се окажат по-надеждни, отколкото тези за европейския пазар. Слабо разпространените автомобили обаче рядко биват „разкоствани“ в моргите, а фирмите за нови авточасти не поддържат достатъчно количество части на склад заради по-ниското търсене. И макар че онлайн търговията значително облекчава набавянето на части, помислете добре дали сте готови да чакате например цял месец, ако след лек удар Ви се налага да сменяте фар например и автомобилът Ви не е на разположение за този период.

Ние от AutoX, извършваме надеждна компютърна диагностика и автодиагностика и можем да открием дори „прикритите“ проблеми на автомобилът който сте решили да си закупите.